Marc Marquez világbajnok!

A vasárnapi futamon Marquez ismét, immáron nyolcadjára az évben, a pole pozícióból rajtolhatott, miután a legjobbnak bizonyult a szombati időmérőn. A verseny kezdetén az élre állt, majd úgy döntött, inkább nem kockáztat, csak arra figyel, hogy mindenképpen az olasz Doviziozo előtt végezzen.  Miközben a célegyenes végén meg akarta előzni a francia Zarco-t (Yamaha), hibázott, de egy szenzációs manőverrel egyenesbe állította a Hondát, így maradhatott versenyben a világbajnoki címért. Végül a dobogó harmadik helyén végzett, fő riválisa, az olasz Dovizioso kiesett.

Csapattársa, a spanyol Dani Pedrosa nyerte a valenciai versenyt, hozzájárulva a csapat világbajnoki címének megnyeréséhez.

Marquez, 20 évesen, 2013-ban debütált a királykategóriában, a MotoGP-ben, miután a Honda gyári csapata, a Repsol Honda, szerződést ajánlott neki előző év júliusában, és lett minden idők legfiatalabb világbajnoka. A következő évben ugyanolyan sikeres volt, Marquez 13 futamot nyert, köztük 10-et egymás után, így megvédte a bajnoki címét. A vasárnap megszerzett, immár negyedik bajnoki címével Marc Marquez lett minden idők legfiatalabb, négyszeres MotoGP bajnoka. 

Marc Marquez:

"A kezdetektől fogva keményen próbáltam irányítani a versenyt, így nyerhettem Valenciában. Tudtam, hogy képes vagyok megszerezni a 4. világbajnoki címemet, de hibát követettem el az egyes kanyarban, amikor Johann-t [Zarco, Yamaha] megelőztem. Éreztem, hogy nagy a rizikója, ha folytatom a harcot, ezért arra összpontosítottam, hogy befejezzem a versenyt. Amikor Andrea [Dovizioso, Ducati] kiesett, rájöttem, hogy megnyertem a világbajnokságot. A  szezon első fele mind fizikailag, mind szellemileg nagyon kemény volt, nem éreztem magam komfortosan, az első néhány futamon, de a csapat erőfeszítéseinek köszönhetően ez megváltozott és elkezdtem élvezni minden egyes métert. A mai verseny csak csodálatos volt!” 

Takahiro Hachigo, Honda elnök, vezérigazgató és ügyvezető igazgató

"A Honda őrszintén gratulál Marcnak a bajnokság megnyeréséhez. Megküzdött ezért a címért egy kihívásokkal teli szezonban. Büszkék vagyunk, hogy a legjobbak lettünk mind a konstruktőri, mind a csapatbajnokságban, így a Honda triplázott. Köszönöm a csapatnak, a támogatóinknak és a szurkolóinknak, hogy egész évben mellettünk álltak.
A Honda továbbra is arra fog törekedni, hogy megnyerje a királykategóriát."

Yoshishige Nomura, a HRC elnöke

"Ez a szezon nagyon kemény volt, mindegyik gyártó sokkal versenyképesebbé vált, és a versenypályák között óriási különbség volt. Marc következetesen versenyzett, amely hozzájárult bajnoki cím megszerzéséhez. Hittem abban, képesek vagyunk megnyerni mind a három címet, hiszen a láttam, milyen fantasztikus munkát végez a csapat és a HRC minden tagja.  A HRC elnökeként büszke vagyok mindenkire, aki részt vett ennek az eredménynek a megvalósításában, és köszönöm a kemény, odaadó munkájukat és a versenyre ösztönző szellemiségüket. Szeretnék köszönetet mondani a sok szponzornak és rajongónak, akik támogatják a Honda versenyzőit."