VADONATÚJ, INNOVATÍV ELEKTRONIKUS TENGELYKAPCSOLÓVAL NYIT ÚJ KORSZAKOT A MOTORKERÉKPÁROK TÖRTÉNETÉBEN A HONDA

  • Az E-Clutch névre keresztelt automatikus kuplung már 2024-ben elérhető lesz bizonyos modellekhez
  • A rendszer rángatásmentes, kifinomult váltókapcsolásokat és hihetetlenül lágy indulásokat, illetve megállásokat szavatol a kuplungkar használata nélkül

Az új, E-Clutch névre keresztelt automatikus tengelykapcsoló 2024-es bevezetésével teljesen új motorozási élményt kínál a Honda, amelyet a kezdők és a tapasztalt motorosok egyaránt megtapasztalhatnak.

A világújdonságnak számító műszaki megoldás jövőre már több Honda modellhez elérhető lesz, és vélhetően hamar közkedveltté válik majd, hiszen a hagyományos és a gyorsváltó, valamint a DCT erőátvitel előnyeit ötvözi.

Legfőbb hozadéka, hogy a pilótának ezentúl nem szükséges a kuplungkart kezelnie, a rendszer önműködően végzi a tengelykapcsolásokat a fel- és leváltásoknál, a vezetőnek csupán a váltópedált kell használnia, akárcsak a gyorsváltónál. A váltások során úgynevezett „félkuplung” üzemmód aktív, a befecskendező rendszer pedig kiszűri a rántásokat, így tényleg páratlanul kifinomultak a fokozatkapcsolások. Magát a váltást – a Honda DCT erőátviteléhez hasonlóan – egy aktuátor indítja meg, ezt a jobb oldali motorburkolat alatt rejtették el a vállalat mérnökei. A teljes rendszer tömege mindössze 2,5 kg.

A kuplungkarra természetesen akkor sincs szükség, ha a motoros lehúzódik vagy megáll. A lefulladást is meggátoló E-Clutch a motor indításakor azonnal bekapcsol, és automatikus üzemmódban éppoly kifinomultan működik, mint manuális állásban.

Ez utóbbinál a vezető maga kezelheti a kuplungkart, miként a klasszikus motoroknál. Ha nagyobb sebességnél húzza be, 2 másodperc után aktiválja újra magát az E-Clutch, míg kisebb tempónál 5 másodperc után élesedik ismételten a rendszer. Amennyiben a felhasználó úgy dönt, hogy egy ideig nem tart igényt az E-Clutch támogatására, akár teljesen ki is kapcsolhatja.

Az új E-Clutch Európa-szerte új szintre emeli a mindennapos motorozási élményt, újfent tanúbizonyságot adva a 75. születésnapját ünneplő, egyedülálló motorfejlesztési tapasztalattal büszkélkedő vállalat innovatív szemléletmódjáról.

Junya Ono, a Honda E-Clutch fejlesztéséért felelős csapat vezetője elmondta“Azért dolgoztuk ki Honda E-Clutch rendszerünket, hogy még élvezetesebb és izgalmasabb legyen a motorozás, s új élménnyel ajándékozhassuk meg vásárlóinkat. Emellett komfortosabbá és nyugodtabbá teszi a városi etapokat és a mindennapos ingázást. Reméljük, hogy sokan kipróbálják majd, és megtapasztalják, mennyivel sportosabbá és rugalmasabbá teszi a motorokat, mint a hagyományos kuplung.”

BŐVEBBEN A HONDA E-CLUTCH RENDSZERRŐL